Szolnoki szimfonikusok koncert

Szolnoki szimfonikusok koncertNemzetközi bravúrra készülnek a Szolnoki Szimfonikusok, melyhez két évforduló is apropót kínál – a Kodály Emlékév és a reformáció 500. évfordulója. SZOLNOK MASTERCLASS néven nemzetközi karmester és karnagykurzust szervez június 6-18 között. A kurzus egyik különlegessége, hogy a reformáció 500 éves évfordulója kapcsán a képzés egy Tisza-tavi templomi hangversenysorozattal bővül ki, mely koncertek karmesterei a kurzus résztvevői lesznek. A júniusban megvalósuló, majd két hetes projektet két nagyszabású gálakoncert zárja, június 17-én Szolnokon és július 18-án Budapesten a MomKultban. Az utóbbi esemény a MomKult KLASSZ.BENT ingyenes zenei programok között kerül megvalósításra.
 
SZOLNOK MASTERCLASS – Nemzetközi Karmester és Karnagy Mesterkurzus
 
fővédnök: Dr. Fazekas Sándor miniszter - Földművelésügyi Minisztérium
védnök: Dr. Fekete Károly püspök - Tiszántúli Református Egyházkerület
 
Szolnok szimfonikus zenekara ismét egy grandiózus projektet indít útjára ez év júniusában a Szolnoki Szimfonikusok, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a debreceni Kodály Kórus közreműködésével. A Nemzetközi Karmester és Karnagy Mesterkurzus egy büszke tradíció első állomása. Egy nemzetközi színvonalú művészeti projekt, ahol a jelentkező karmesterek és karnagyok akadémiai szintű képzésben részesülnek. A képzés magas színvonalát két nemzetközileg elismert szaktekintély biztosítja: Szolnok város fő-zeneigazgatója, Izaki Maszahiro vezeti a karnagykurzust, és Alpaslan Ertüngealp – aki a Berlini Filharmonikus Zenekarnál építette karrierjét – a karmesterkurzus irányításáért lesz felelős. A hatnapos masterclass időszaka alatt a hallgatók alapos elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek.  
 
A mesterkurzus időpontja:     2017. június 6-18.
A képzés helyszíne:                Martfű, Művelődési Központ – zenekar
                                               Martfű, Szent Tamás templom – kórus
A mesterkurzus befogadója:   Martfű, Martfű Termál SPA
 
 
SZOLNOK MASTERCLASS – Reformáció 500 – templomi koncertturné 
Időpont: 2017. június 11-18.
 
SZOLNOK MASTERCLASS Jótékonysági Gálakoncert – Szolnok, Aba-Novák Agóra Művelődési Központ: 2017. június 17. szombat, 19:00 óra
 
SZOLNOK MASTERCLASS Gálakoncert – Budapest, MOM Kulturális Központ
Időpont: 2017. június 18. vasárnap, 19:00 óra
SZOLNOK MASTERCLASS – Reformáció 500 – templomi koncertturné
 
A Szolnoki Szimfonikusok által szervezett mesterkurzus abban különbözik a hagyományos workshopoktól, hogy – a reformáció 500 éves jubileuma kapcsán – kiegészül egy templomi koncertsorozattal is, mely hangversenyek befogadói a Tisza-tó környéki, kulturálisan ellátatlan települések templomai. Előadások lesznek Marfűn, Törökszentmiklóson, illetve a nemrégiben felújított Tisza-tavi templomokban Tiszaigaron, Tiszaderzsen, Tiszaszőlősön, Tiszaszentimrén és a Kunmadarasi 2000 férőhelyes templomban is. A turné tisztelegni kíván a reformáció 500 éves jubileuma, kulturális örökségeink és az újjászületés előtt a zene nyelvén megszólítva a nagyközönséget.
 
2017. június 11. vasárnap 18:30 óra – Martfű, Szent Tamás templom
2017. június 12. hétfő 18:00 óra – Tiszaderzs, Református templom
2017. június 13. kedd 17:30 óra – Tiszaigar, Református templom
2017. június 14. szerda 17:00 óra – Tiszaszőlős, Református templom
2017. június 14. szerda 18:30 óra – Törökszentmiklós, Református templom
2017. június 15. csütörtök 17:00 óra – Tiszaszentimre, Református templom
2017. június 16. péntek 18:30 óra – Kunmadaras, Református templom
 
A koncertek ingyenesen látogathatóak.
 
SZOLNOK MASTERCLASS Jótékonysági Gálakoncert – Szolnok, Aba-Novák Agóra Művelődési Központ
Időpont: 2017. június 17. szombat, 19:00 óra
 
A mesterkurzust záró szolnoki koncert egyben jótékonysági hangverseny is, melynek bevételét a szervező Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. a közelmúltban leégett Tiszavárkonyi Alkotóház újjáépítésére ajánlja föl. A rendezvény szünetében rendezett aukció keretében árverésre kerül a Szolnoki Művésztelep művészeinek néhány alkotása, többek között Verebes György Munkácsy-díjas festőművész kifejezetten e célra készítet festménye is. Az árverésen befolyó összeget az adománygyűjtők szintén az alkotóház rekonstrukciójára fordítják.
Belépődíj: 1.500.- Ft
A jótékonysági koncertre támogatójegyek is vásárolhatók.
 
 
 
 
 
SZOLNOK MASTERCLASS Gálakoncert, Budapest
 
Nemzetközi Karmester és Karnagy Mesterkurzus Gálakoncert | SZOLNOK MASTERCLASS | Klassz.BENT
Időpont: június 18, vasárnap 19:00 óra – MomKult, Színházterem (Budapest, Csörsz utca 18.)
Sokszínű repertoárral érkeznek Budapestre az ifjú nemzetközi karmesterek és karnagyok. A  gálakoncerten a Szolnoki Mesterkurzus kiemelkedő résztvevői vezénylik az Szolnoki Szimfonikusokat, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórust és a debreceni Kodály Kórust. Az est folyamán olyan remekművek csendülnek fel, melyeknek előadásmódját Maestro Alpaslan Ertüngealp és Maestro Izaki Masahiro útmutatásai szerint tökéletesítettek a fiatal tehetségek a június eleji intenzív kurzus során. A hangversenyen egy az alkalomra összeállított válogatás hangzik el a bécsi klasszika, a romantika és a 20. századi zeneirodalom meghatározó műveiből. A zenetörténet legkiválóbb komponistáinak remekművei csendülnek fel a kurzus hallgatóinak vezényletével, mint pl. Beethoven II. szimfóniája, Mendelssohn V. szimfóniája, vagy Csajkovszkij IV. szimfóniája, de a XX. századi modern zene kedvelői is megtalálhatják számításaikat, hiszen Bartók egyik legismertebb műve, a Táncszvit is elhangzik a nagyszabású gálakoncerten.
A hangverseny a MomKult több éve sikeres KLASSZ.BENT ingyenes koncertsorozata keretében kerül megrendezésre, így a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A gálán nem titkolt cél a zenei edukáció, fiatalok, akár diákok részvételével a klasszikus zene megismertetése, megszerettetése is, mely cél mindig kiemelt szerepet játszott a szervező, Szolnoki Szimfonikusok életében.
A gálakoncert művészeti vezetője Alpaslan Ertüngealp